Kata-kata Hikmah...

"Ukuran muktamad bagi seorang insan bukan terletak pada bagaimana pendiriannya tatkala dia mengalami keadaan selesa dan mudah, tetapi pendiriannya ketika saat yang mencabar dan penuh kontroversi".

--(Martin Luther King, Jr.)--

Saturday, June 20, 2009

Menjalankan Audit Pematuhan Kualiti dan 'Traffic Management Plan' (TMP) bagi Penyenggaraan Jalan Persekutuan di Zon Utara pada 17-19 Jun 2009


Kumpulan Audit telah dibahagikan
kepada 4 kumpulan iaitu dari Unit Pengurusan & Penyenggaraan Jalan (UPPJ) Selangor (Jalan-jalan di Negeri Pulau Pinang), UPPJ Pahang (Jalan-jalan Perindustrian di Pulau Pinang), UPPJ Terengganu (Laluan FT076 Hulu Perak) dan UPPJ Kelantan (Laluan FT004 Semp. Grik/Jeli ke Bandar Grik dan dari Grik ke Kupang-Kulim dan seterusnya ke Pulau Pinang).

Kumpulan audit dari UPPJ Kelantan bermula pada se awal pagi pada 17 Jun 2009 di Semp. Grik/Jeli ke Bulatan Grik. 4 NCR telah dikeluarkan kapada Syarikat Konsesi. Kami bermalam di Grik dan keesokan nya menyambung auditan dari Grik ke Pulau Pinang. Sebanyak 6 NCR lagi dikeluarkan kpd Belati Wangsa. Jam 5.00 petang kami telah sampai ke Butterworth dan bermalam di Pearl View Hotel, Pulau Pinang.

Majlis penutup auditan diadakan pada 19 Jun 2009 di JKR Seberang Prai Utara pada jam 10.30 pagi.

Sebanyak 25 'Non-Comformance Product' (NCR) kesemuanya telah dikeluarkan kepada Syarikat Konsesi Penyenggaraan Jalan Persekutuan Zon Utara.

.....menaiki Feri ke Pulau..

Kebetulan pada hari tersebut kapal perang terbesar Tentera Laut Diraja British, HMS Ocean berlabuh di Dermaga Dalam di sini selepas mengharungi siri latihan ketenteraan di beberapa negara sejak Februari lalu. Kapal tersebut tiba kira-kira pukul 4 petang semalam dan dijadual berada di sini selama empat (4) hari.

Saya difahamkan kapal perang HMS Ocean sebelum ini merentasi kepulauan Mediterranean bagi menjalankan latihan multinational sebelum berlayar ke perairan Cyrpus dan Turki bagi menjalani siri latihan antisubmarin.

Kapal sepanjang 203 meter ini turut merentasi Teluk Aden dan Lembangan Somalia (yang terkenal dengan aktiviti lanun ketika ini) sebelum mengadakan latihan 'Taurus 09' di bawah Kerjasama Pertahanan Lima Negara (FDPA) yang disertai Malaysia, Singapura, Britain, Australia dan New Zealand.
Sila klik pada Arkib Blog aMbO untuk catatan-catatan yang seterusnya.....


'Dragon Fruit' (Pokok Buah Naga) di Halaman Rumah


MyBlogLog